Cum se ingrijeste aparatul dentar
0

Îngrijirea aparatului ortodontic fix

Igiena este foarte importantă

Spălați-vă pe dinți după fiecare masă, folosind obligatoriu și periuța interdentară. Orice instrument auxiliar de igienizare este binevenit: ață dentară, duș bucal. Pentru a fi siguri că periajul dentar este eficient, schimbați periuța de dintț o data la 2 luni. Dacă nu vă spălați pe dinți corespunzator, apare riscul de producere a cariilor, a petelor albe de smalț și a inflamației gingiei. Gingia crește în volum, devine dureroasă, dinții se deplasează mai greu.

Aveți grijă de aparatul dentar

– Nu mestecați alimente dure și nu uțilizați gumă de mestecat. Alimente dure sunt considerate alunele, porumbul prăjit, coaja de pâine, coaja de pizza, caramelele, morcovul, etc. Vă recomandăm să nu mușcați din sandwich sau măr, ci să le tăiați. Dacă nu respectați aceste indicații, se vor dezlipi brackeții. Fiecare dezlipire duce la prelungirea perioadei de tratament.

Ajutați la buna evoluție a tratamentului

– Respectați orarul de purtare a elasticelor, dacă acestea sunt indicate.

– Nu pierdeți nici o ședință de activare. Fiecare neprezentare la activare semnifică prelungirea duratei de tratament cu o lună.

Recomandări în perioada purtării aparatului fix

Primele zile după aplicarea aparatului fix sunt cele mai dificile. Pentru ca adaptarea să fie cât mai ușoară vă recomandăm următoarele:

  1. Folosiți ceara de protecție pe toate zonele aparatului care jeneaza buzele, obrajii sau limba.
  2. Dacă tensiunea resimțită în primele zile este mare, puteți lua un antiinflamator pentru a o reduce (Nurofen, Algocalmin, Paracetamol).
  3. Folosiți o alimentație de consistență mai redusă în special în primele zile.
  4. Respectați indicațiile privind igiena aparatului și încercați ca ele să devină în scurt timp o rutină.
  5. Evitați alimentele dure sau lipicioase ce pot deteriora aparatul (caramele, nuci, alune, popcorn, fistic, Bake Rolls, covrigei, fructe tari).
  6. Incizia alimentelor cu dinții frontali trebuie evitată – se rup sau se taie în bucăți și se mestecă pe dinții posteriori
  7. În unele etape de tratament este posibil ca medicul sa vă indice purtarea unor elastice – respectați indicațiile privind modul de aplicare și numărul de ore de purtare zilnică.
  8. Dacă se desprinde vreun bracket în general acesta rămâne fixat pe arc și va fi îndepartat de medic la următorul control. Dacă se desprinde ultimul bracket, trebuie să-l păstrați să veniți cu el la programare pentru a fi relipit.
  9. Capatul ligaturilor metalice este de obicei răsucit sub arc. Dacă în cursul periajului acesta se deplasează și devine iritant pentru obraz încercați să-l împingeti la loc cu o pensetă sau scobitoare.
  10. În special la începutul tratamentului, arcurile flexibile și subtiri se pot deplasa și să vă jeneze capătul acestora. Încercați să îl mișcați înapoi sau daca nu este posibil și se întamplă acest lucru în weekend sau vacanta cu o forfecuță sau unghiera îl puteți secționa și îndepărta.

Cum îngrijiți aparatul ortodontic mobil

– Poartă aparatul exact cît îți recomandă medicul dentist, nu mai puțin! Dacă nu îl porti cât este necesar, dinții nu se vor îndrepta!

– Spală bine aparatul de două ori pe zi, dimineața și seara, folosind o periuță de dinți și săpun / pastă de dinți

– Spală aparatul după fiecare masă din timpul zilei cu jet puternic de apă

– Când aparatul nu este în gură, păstreaza-l curat în cutia lui de protecție

– Scoate aparatul din gură tragând numai de sârmele laterale

– Învarte șurubul la intervalul de timp recomandat de medic

– Când ai aparatul în gură, nu folosi guma de mestecat

– Manâncâ cu aparatul în gură doar dacă așa și-a spus medicul ortodont

– Dacă aparatul nu mai stă sau nu mai intră în gură, prezinta-te cât mai repede la medicul ortodont

– Nu rata nicio sedință de activare. Fiecare ședință pierdută înseamnă prelungirea duratei de tratament

Recomandări în perioada purtării aparatului mobil

  1. În primele ore de la aplicare, copilul poate avea o salivație crescută. Este doar temporară și va trece în scurt timp. Folosirea unor bomboane / dropsuri fără zahăr ajută la adaptare
  2. Vorbirea poate fi afectată în special în primele zile de acomodare; copiii pot citi cu voce tare o poveste sau lecția de a doua zi de la școală pentru a se obișnui mai repede
  3. În perioadele în care aparatul nu este purtat el se păstrează în cutiuța destinată acestuia, primită de la medic
  4. Trebuiesc respectate indicațiile medicului privind numărul de ore de purtare zilnică
  5. Dacă ați primit o cheiță pentru activarea aparatului respectați întocmai intervalele de timp indicate pentru activare
  6. Dacă aparatul nu este purtat suficient activarea acestuia prin folosirea cheiței va face ca acesta să nu mai aibă stabilitatea necesară și să-l jeneze pe copil
  7. După îndepartarea aparatului acesta este igienizat folosind apă și săpun / pastă de dinți și eventual o periuță moale (vechea periuță de dinți, perie de unghii). La nevoie pot fi folosite pastile speciale pentru igienizarea protezelor (ex. Corega)
  8. În ceea ce privește igiena orală, este necesară spălarea pe dinți înainte de a introduce din nou aparatul dentar în cavitatea bucală.
  9. Aparatul se scoate și se pune în gură cu degetele, nu se mușcă pe sârme și nu se scoate aparatul cu limba, pentru a nu rupe sârmele. În cazul în care se rup, contactați medicul ortodont; aparatul se poartă în continuare (dacă are stabilitate), pentru a nu pierde rezultatele obținute.
  10. Dacă aparatul dentar mobil este deteriorat sau pierdut, pacientul este sfătuit să ia legătura cât mai curând cu medicul specialist și să nu aștepte până la următoarea intâlnire programată, deoarece în acest fel va fi încetinit tratamentul sau favorizată o deplasare nedorită a dinților.